Sylita viihtyy Suomessa

FL
Pasi Rakkolainen

Forssan Alun sentterinä koripalloilun naisten SM-sarjassa pelaava Sylita Thomas viihtyy Suomessa jo kolmatta kautta. USA:n itärannikon tuntumasta Petersburgista Virginian osavaltiosta kotoisin oleva Thomas pelasi kaksi edelliskautta Äänekosken Huimassa, mutta siirtyi täksi kaudeksi Alkuun.

Thomas oli kesällä Suomessa jo valmiina ja yhden näyttöharjoituksen jälkeen Alku oli halukas pestaamaan naisten SM-sarjan viime kauden korikuningattaren.
– Olen saanut Suomessa paljon ystäviä ja pidän täkäläisestä luonnosta, perustelee Thomas täällä viihtymistään.

Kova korintekijä viihtyy edelleen myös pelikentällä. Viime kaudella hän voitti Huiman paidassa SM-sarjan korintekijätilaston 23,2 pisteen ottelukeskiarvolla, mutta tänä syksynä hän on pistänyt Alussa vielä paremmaksi tehtyään tähän mennessä 24,8 pistettä per peli. Lukema riittää tällä hetkellä SM-sarjan pistepörssin kakkossijaan, kun Hongan Aneta Kausaite on mättänyt parhaimmillaan jopa 50 pisteen saaliita.

Thomas on hyvin esillä myös muissa tilastoissa: hän on SM-sarjan paras heittojen torjuja, neljäntenä levypalloissa ja kahdeksantena pallonriistoissa.
Thomas on kauteensa tähän asti melko tyytyväinen, mutta uskoo tarpeen tullen kykenevänsä vielä parempaankin. Sama pätee koko joukkueeseen.

“Pärjäämme kärki-joukkueillekin”

– Jos joukkue pysyy terveenä, uskon että meillä on mahdollisuuksia pärjätä parhaimmillekin joukkueille. Meillä on vähän pelaajia, mutta erittäin hyvä joukkuehenki, Thomas kuvailee Alun kokoonpanoa, jossa on tällä hetkellä vain kahdeksan pelaajaa.
– Yhteenkään loukkaantumiseen meillä ei ole varaa.
Thomasin rooli Alun sentterinä on melko samanlainen kuin edelliskausina Huimassa. 185-senttinen Thomas pelasi keskushyökkääjänä jo yliopistovuosinaan Georgetownin yliopistojoukkueessa. Pelityyliltään hän sopisi kuitenkin paremmin laitahyökkääjäksi ja siellä hän haluaisi itsekin pelata.
– Olen joutunut sekä yliopistojoukkueessa että täällä Suomessa sentteriksi, kun joukkueissa ei ollut muita pitkiä pelaajia. Olen jo tottunut sentterin paikalle, vaikka haluaisinkin mieluummin laitaan.
“Sarja viime kautta kovatasoisempi”

Alku on nihkeän sarja-avauksen jälkeen päässyt hyvään vauhtiin ja on ottanut nyt kolme peräkkäistä voittoa. Alun kyvyt joutuvat tosi testiin lähimmän viikon sisällä, kun sarjan kärkijoukkueisiin lukeutuvat EBT ja Honka tulevat Feeniksin parketille.
Thomasin mielestä naisten SM-sarja on hieman viime kautta kovatasoisempi.
– Sarjassa on nyt viisi kuusi hyvää joukkuetta eikä juuri heittopusseja.
Tämän kuun lopulla 24 vuotta täyttävän Thomasin aika kuluu Forssassa koripalloilun ohella opiskelun merkeissä. Hän aloitti tässä kuussa IT-suunnittelijan tietotekniikkakurssin Forssan aikuiskoulutuskeskuksessa.
– Tietokoneala on minulle tuttua jo yliopistosta, Thomas kertoo.

Sylita Thomas
23 v. 185 sm
1999-00 Huima 19,8 pist/11,7 levyp.
2000-01 Huima 23,2 pist/11,8 levyp.
2001-02 FoA 24,8 pist/12,5 levyp.